Jesienne owsiane ciasteczka
Niezwykle chrupiące, delikatnie cynamonowe owsiane ciasteczka pełne samych zdrowych składników – siemienia lnianego oraz migdałów. Szczególnie polecam do wykorzystania migdałów pozostałych po mleku migdałowym.
Składniki na 3 blachy ciasteczek (około 70 sztuk):
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka (250 g) cukru
– 1 jajko
– 2 i 1/2 szklanki (310 g) płatków owsianych błyskawicznych
– 1 czubata szklanka (200 g) mąki
– 50 g grubo posiekanych migdałów
– 50 g mielonych migdałów pozostałych po mleku migdałowym (można zastąpić mielonymi lub posiekanymi migdałami)
– 3 łyżki (30 g) siemienia lnianego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka (3 g) sproszkowanego cynamonu
– 1/2 łyżeczki (2 g) gałki muszkatołowej
– duża szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera (3 minuty). Dodać jajko i zmiksować. Dodać pozostałe składniki, zmienić mieszadła miksera na spirale i zmiksować do połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce w dużych odstępach i spłaszczyć łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania złotego koloru, czyli przez 20-25 minut. Przestudzić na blaszce. Wystudzone owsiane ciasteczka będą chrupiące.
1 Odpowiedź
[…] Z migdałowej papki można przygotować pyszne owsiane ciasteczka. Przepis tutaj. […]