Uśmiech teścia
Po uśmiechu teściowej przyszedł czas na uśmiech teścia.
Tym ciastem na pewno go zdobędziecie. Kruchy spód, na nim wiśnie zatopione w budyniu i pyszna kruszonka. Do wykonania tego ciasta można użyć wiśni w syropie (ja wykorzystałam wiśnie z kompotu wiśniowego z Lidla) i dzięki temu piec je przez cały rok. Nie jest trudne do wykonania. Polecam gorąco.
Z poniższego przepisu można upiec ciasto w foremce o wymiarach 22 cm x 30 cm.
Składniki na spód:
– 250 g mąki
– 150 g cukru
– 100 g miękkiego masła
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1 łyżka jogurtu, śmietany lub serka mascarpone
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce:
– 400 g wiśni (1 słoik kompotu z wiśni zawiera tyle właśnie owoców)
Budyń:
– 2 budynie waniliowe z cukrem (lub bez cukru i dosłodzić według instrukcji na opakowaniu)
– 3 szklanki mleka
Kruszonka:
– 100 g mąki
– 70 g cukru
– 70 g masła
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania foremki
– bułka tarta
– 1 łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki na spód zagnieść ze sobą. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przy foremce silikonowej można ten krok pominąć. Dno formy wylepić ciastem, na nie wyłożyć odsączone owoce i zalać gorącym budyniem – budynie wsypać do mleka, wymieszać i zagotować stale mieszając. Budyń będzie gotowy jak zgęstnieje. Przygotować kruszonkę – mąkę wymieszać z cukrem, a następnie z roztopionym masłem (najszybciej jest wstawić je do mikrofalówki na minutę). Ciasto na kruszonkę rozdrobnić w dłoniach i wyłożyć na budyń. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 45-50 minut. Przestudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto bierze udział w konkursie Lidla.
Zagłosować można tutaj.