Babka cytrynowa z lukrem limonkowym
Delikatnie cytrynowa babka na bazie jogurtu naturalnego ze słodko-kwaśnym lukrem, który nadaje jej charakteru. Szybka i łatwa do przygotowania. Według mnie jest dokładnie taka, jaka powinna się pojawić na wielkanocnym stole – lekka i odrobinę wilgotna. Świeża również następnego dnia, i jeszcze kolejnego.
Przepis pochodzi z gazetki „ale pychota!” z 2012 roku. Zmodyfikowany.
Składniki na babkę:
– 70 g masła (+ do wysmarowania foremki)
– 250 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 150 g cukru pudru
– sok z 1 cytryny
– 250 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier limonkowy:
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżka soku z limonki (można zastąpić cytryną)
Masło roztopić (ja zawsze wstawiam do mikrofalówki na kilkadziesiąt sekund – najszybszy i najłatwiejszy sposób) i odstawić do przestudzenia. Jogurt zmiksować mikserem z jajkami. Dodać cukier puder, sok z cytryny i wystudzone masło i ponownie zmiksować. Następnie stopniowo dosypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Foremkę wysmarować masłem (używając formy silikonowej można ten krok pominąć) i przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Wystudzone ciasto wyjąć z foremki i polać lukrem.
Aby przygotować lukier wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z limonki. Konsystencja powinna być bardzo, bardzo gęsta. Jeżeli cukier nie chce się rozpuścić można dodać kilka kropel wody. Natomiast do zbyt rzadkiego lukru należy dodać więcej cukru pudru.
Brak mi jedynie ostrości na tych zdjęciach, ale i tak są przepiękne 🙂
cześć Kasiu 🙂 pragnę poinformować, iż ukazał się wpis z inspiracjami na Wielkanoc, w którym znalazły się też Twoje jajeczka 🙂 Zapraszam 😉
http://gotujzrodzinka.pl/polecamy-i-uczymy-sie/polecamy/wielkanoc-inspiracje/
Wiem, wiem, już widziałam i przekazałam dalej 🙂 Ciekawe pomysły zebrałaś w jednym miejscu 🙂