Bocianie łapy
Na powitanie wiosny mam dla Was przepis na bocianie łapy. Nawiązuje on do powrotu bocianów do kraju po zimie. Łapy umieszczano w gniazdach i miały one zachęcać ptaki do osiedlenia się, ponieważ wierzono w to, że bocian w gnieździe oznacza szczęście dla gospodarza. Wersji przepisu jest wiele. Jedne są z jajkiem, w innych jest ono zastępowane startą na tarce marchewką. W niektórych wersjach przepisu łapy są nadziewane białym serem lub dżemem. Bocianie łapy mogą być pieczone, jak i smażone na oleju, wówczas należy je mocniej przypiec z jednej strony, aby przypominały przybrudzone łapy bociana chodzącego po błocie. Przepis znajdziecie również w wiosennym wydaniu magazynu KOCIOŁ.
Składniki na ok. 8 sztuk:
100 g mleka
275 g mąki pszennej
30 g oleju
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru + do ok. 8 łyżeczek do posypania
2 jajka (w tym 1 białko i 1 żółtko osobno)
1 szczypta soli
Mleko lekko podgrzewamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 jajko, 1 żółtko, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z mieszadłem w kształcie haka przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę, powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na okrąg, który dzielimy na 4 części. Na każdym trójkącie robimy po 2 nacięcia, formując łapy z 3 palcami. Układamy je na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Łapy przed pieczeniem smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na środkowej szynie przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, podgrzewamy 1 min/37°C/obr.1. Dodajemy mąkę, olej, drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 jajko, 1 żółtko i sól, wyrabiamy Ciasto/5 min. Zostawiamy w naczyniu miksującym na ok. 1 godzinę, powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na okrąg, który dzielimy na 4 części. Na każdym trójkącie robimy po 2 nacięcia, formując łapy z 3 palcami. Układamy je na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Łapy przed pieczeniem smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na środkowej szynie przez 15-20 minut, do zrumienienia.