Tiramisu bez jajek

Możesz również polubić…

36 komentarzy

  1. Świetny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje 🙂

  2. Kasia Procyszyn pisze:

    Super przepis ! łatwy i na pewno smaczny(chłodzi się dopiero)mam tylko małą uwagę że tej kawki może być mniej bo zostało z nasączania a szkoda wylać ?

  3. Muszę przyznać, że super przepis! Sprawdziłam i jestem zadowolona 🙂

  4. Piotr J pisze:

    Tiramisu robię tylko w/g tego przepisu I WIELOKROTNIE SZACUN !!!!

  5. Asia pisze:

    Jest pyszne. Ja posypałam gorzką czekolada. mniamm

  6. Andrzej pisze:

    Od kilku lat robię tiramisu w jednoosobowych porcjach w szklankach do whisky. Wchodzą 3 biszkopty przecięte na połowy. Dużo lepiej używać likier migdałowy. Nie ma co bać się surowych jajek jak się je najpierw umyje szczoteczką pod bieżącą wodą a potem jeszcze sparzy wrzątkiem.

    • Kasia pisze:

      Tiramisu nie jest najwdzięczniejsze przy krojeniu, więc jednoosobowe porcje to dobry pomysł 🙂 Surowe jajka mi nie straszne, jednak niektórzy mają opory przed ich jedzeniem, stąd ta wersja. Klasyczna też jest na blogu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  7. kasia pisze:

    Jak Pani robi te serduszka, to z jakiś foremek? może Pani je pokazać? ?

    • Kasia pisze:

      To są silikonowe foremki do jajek sadzonych. Układam je przed posypaniem kakao, a później ostrożnie zdejmuję 🙂 Kilka razy korzystałam też z foremek do wycinania ciastek w różnych kształtach, jak i zdarzało mi się wyciąć coś z papieru 🙂

  8. Marcelina pisze:

    zrobiłam wszystko jak w opisie i zabrakło mi masy! 🙁
    rozłożyłam ją po równo na poziomy i na drugiej warstwie masa doszła tylko do połowy.
    no nic, deser się chłodzi i za parę godzin okaże się czy dobry 😉

    • Salomea pisze:

      Dokładnie tak, mnie również zabrakło masy! 🙁 Co prawda miałam inne naczynie (objętościowo nawet mniejsze niż w przepisie!), radzę zwiększyć ilość składników na masę.

  9. Ania pisze:

    Właśnie zrobilam?

  10. Kasia pisze:

    Mam blaszkę 15×24 czy mogę robić wg Pani proporcji?? Czy jeden serek wystarczy czy lepiej dac 500 G serka mascarpone? Nie chciałabym aby wyszło mi za niskie

    • Kasia pisze:

      Tak, blaszka objętościowo jest taka sama jak moja, więc wyjdzie tak samo – 2 piętra biszkoptów. Pewnie trzeba je będzie przyciąć, najlepiej jest je przymierzyć na sucho 🙂 Zostałabym przy 1 opakowaniu mascarpone, ewentualnie można zwiększyć ilość kremówki – tiramisu będzie lżejsze 🙂

  11. trrruskawka pisze:

    A na jaką wielkość blaszki jest to ciasto? Wyszło pyszne:-) ale strasznie niskie, jakoś tak mało tej masy wyszło.. u pani na zdjęciu wygląda tak pięknie i zdecydowanie jest wyższe niż to moje.

  12. pati pisze:

    chciałam się zapytać, czy można to robić bez alkoholu?

    • Kasia pisze:

      Można, będzie delikatniejsze 🙂 Za to można kawałkiem poczęstować ciężarną koleżankę 🙂 Warto te 50 ml alkoholu zastąpić wodą, bo płynu do nasączania biszkoptów jest na styk. Pozdrawiam 🙂

  13. Kasia pisze:

    Witaj 🙂 Przymierzam się do robienia tej wersji Tiramisu. Podpowiedz mi proszę czy wykładać foremkę papierem do pieczenia czy folia aluminiową? I czy masz jakiś sposób, żeby tak idealnie równiuteńko pokroić je na kawałki? :)) Pozdrawiam

    • Kasia pisze:

      Ja niczym nie wykładam foremki 🙂 A deser im bardziej schłodzony, tym lepiej się go kroi, dlatego warto przygotować dzień/wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Powodzenia i smacznego 🙂

  14. MartynCia^^ pisze:

    jakie urocze te serduszka!
    a tiramisu zawsze robię bez jajek 🙂

  15. jola8000 pisze:

    Fajnie, że bez jajek , bardzo apetyczny

  16. hela pisze:

    Też robię taką wersję, bez jajek.

  17. Jeśli bez jajek to koniecznie muszę spróbować!
    Zapisuję przepis 🙂

  18. karmel-itka pisze:

    zawsze dodaję jajka, więc nowość dla mnie tiramisu bez ich dodatku. ale muszę koniecznie to spróbować!

  1. 29 stycznia 2015

    […] Klasyczny, włoski deser bez pieczenia. Z kawą i obowiązkowo do kawy. Należy przygotować go dzień wcześniej i przez noc schłodzić w lodówce. Nie każda włoska pani domu dodaje do niego ubitą śmietankę, ale ja uważam, że z nią jest najlepszy. Uwaga, deser zawiera surowe jajka, więc należy użyć takich ze sprawdzonego źródła i dodatkowo sparzyć je przez użyciem. Ze względu na jajka należy go też dosyć szybko zjeść. Na blogu znajdziecie również przepis na tiramisu bez jajek. […]

Leave a Reply