Dżem z czerwonych porzeczek

Klasyczny, słodko-kwaśny dżem, przygotowany z czerwonych porzeczek. Idealny na lekkie, letnie śniadanie. U mnie na równi z dżemem z czarnych porzeczek, który jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba go przecierać przez sito.

dzem z czerwonych porzeczek 1

Składniki na słoiczek o pojemności około 250 ml:
– 400 g czerwonych porzeczek
– 200 g cukru
– 1 łyżka soku z cytryny

Porzeczki umyć, obrać i wrzucić na patelnię. Dodać cukier i smażyć przez minimum pół godziny na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez durszlak, aby pozbyć się twardych części owoców. Przełożyć z powrotem na patelnię, dodać sok z cytryny i smażyć na małym ogniu do zgęstnienia. Uwaga, po wystudzeniu dżem zrobi się jeszcze bardziej gęsty. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, odwrócić do góry dnem i tak zostawić do wystygnięcia.

dzem z czerwonych porzeczek 2

dzem z czerwonych porzeczek 3

dzem z czerwonych porzeczek 4

You may also like...

8 Responses

  1. Sosna pisze:

    Fantastyczny!
    Ja robię z czarnych 😀

  2. Uwielbiam wszytko co z porzeczek 🙂 Pyszne zdjęcia

    • Kasia pisze:

      Dzięki 🙂 Ja w tym roku odkryłam, że bardziej niż świeże owoce wolę te przetworzone. Rozkochałam się w porzeczkowych dżemach, ciastach i nalewkach 😉

  3. Świetnie wygląda – rewelacyjne zdjęcia 🙂 Super!

  4. decorateacake pisze:

    uwielbiam dżem z czerwonych porzeczek, jest idealny do lodów lub do ciepłego budyniu waniliowego…. mniam!

Dodaj komentarz