Warzywne kotleciki
Cotygodniowy przegląd lodówki zakończył się sukcesem! Powstały warzywne kotleciki. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
W lodówce znalazłam:
– resztki kalafiora
– kilka sztuk zielonej fasolki szparagowej
– 2 jajka
– 5 pieczarek
– kawałek sera wielkości pudełka po zapałkach
Dołączyły:
– 1/4 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– dużo natki pietruszki
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– bułka tarta
– sól i pieprz
– olej
Kalafiora i fasolkę ugotować. Po odcedzeniu warzywka razem z jajkami zmiksować blenderem. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę oraz cebulę, również w wersji „kostka” i drobno posiekany czosnek z pietruszką. Całość połączyć z sosem sojowym i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem i mieszać do czasu powstania klejącej papki. Uformować kulki, obtoczyć je w bułce tartej, delikatnie spłaszczyć i wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu obracając.
Kotleciki dobrze komponują się z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
1 Odpowiedź
[…] cukinia, pieczarki Przepis na kotleciki warzywne już raz się pojawił na blogu. Znajdziecie go tutaj. Tym razem z innych składników. Z przepisu wychodzi 10 […]