Pomarańczowe ciasteczka
Kruche, pomarańczowe ciasteczka z przepisu z „Palce lizać” z listopada 2012. Pięknie pachną zarówno w trakcie przygotowywania, jak i po wypieczeniu. Z przepisu wychodzi około 50 ciasteczek.
Składniki:
– 200 g masła
– 6 łyżek cukru
– skórka otarta z 1 pomarańczy
– 250 g mąki do pieczenia
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić, wymieszać z cukrem i skórką z pomarańczy i odstawić do ostygnięcia. Następnie zagnieść z mąką i proszkiem do pieczenia. W dłoniach uformować niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia w odstępach minimum 3 cm, ponieważ podrosną w trakcie pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż będą złociste (około 15 minut).
Uwielbiam! Muszą być pyszne 🙂
mm:) ależ cudowny zapach musiał się unosić w powietrzu 😉
Uwielbia takie ciasteczka, a z aromatem pomarańczy to w ogóle moje ulubione 🙂
Pięknie pachną już od momentu zagniatania ciasta 🙂
Genialne są, daję im mocne 9.5/10 bo cantucci mają 10. 🙂