Czekoladowa tarta z gruszkami i domowym karmelem
Bardzo eksperymentalna i zaskakująca tarta. Czekoladowy, dosyć wytrawny spód, na nim nie za słodka masa budyniowa, a w niej zanurzone gruszki. Całość oblana domowym, delikatnie solonym karmelem. Ciasto jest dosyć twarde (zupełne przeciwieństwo moich ostatnich kremowych i wręcz rozpływających się w ustach serników) i ciężkie, ale mimo to trudno poprzestać na jednym kawałku. Gruszki są bez gniazd nasiennych, więc ich nie zjemy, jedynie ogonki należy pominąć. Zostawiłam je, ponieważ nadają niezwykły klimat temu ciastu. Tartę polecam serwować w komplecie z dzbanuszkiem karmelu, niech goście sami regulują sobie słodycz deseru.
Składniki na spód (skorzystałam z tego przepisu):
– 160 g mąki
– 100 g masła (w temperaturze pokojowej, jeżeli ciasto będzie wyrabiane mikserem, a zimnego i pokrojonego na małe kawałki, jeżeli ręcznie)
– 60 g cukru pudru
– 30 g kakao
– 1 jajko
– szczypta soli
(- masło do wysmarowania foremki)
Składniki na masę:
– 250 g serka mascarpone
– 100 g cukru
– 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego w proszku bez cukru)
– 2 jajka
– 2 łyżki likieru kawowego, np. Kopikówki (można pominąć, ponieważ jest prawie niewyczuwalny w smaku)
Dodatkowo:
– 10 małych gruszek (na cieście jest ich ostatecznie około 400 g)
Składniki na karmel:
– 1 i 1/4 szklanki cukru
– 4 łyżki wody
– mały kubeczek (200 g ) śmietanki 30% lub 36%
Składniki na spód zagnieść ze sobą (lub zmiksować mikserem), a następnie uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować między kawałkami folii spożywczej (dzięki temu nie będzie się kleić do wałka) i przełożyć na formę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy około 25 cm) wysmarowanej masłem (przy foremce silikonowej można śmiało ten krok pominąć). Ciasto docisnąć do foremki i nakłuć gęsto widelcem. Na czas nagrzewania piekarnika wstawić z powrotem do lodówki. Przed pieczeniem wyłożyć na ciasto kawałek papieru do pieczenia i ułożyć na nim kulki ceramiczne lub fasolę. Ten zabieg spowoduje, że ciasto nie urośnie w trakcie pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier i piec przez jeszcze 5 minut. W trakcie podpiekania spodu przygotować masę budyniową i gruszki.
Wszystkie składniki na masę zmiksować ze sobą i wylać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć gruszki. Owoce wcześniej należy obrać, przekroić w najszerszym miejscu, czyli mniej więcej w 1/3 wysokości i wydrążyć nożem lub łyżeczką gniazda nasienne. Resztki gruszek wykorzystałam do soku, ale można z nich także zrobić kompot, lub po prostu zjeść. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika (w dalszym ciągu nagrzanego do 200 stopni) na 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni. Przy okazji tej tarty odkryłam, że mój piekarnik nie grzeje równo i na ostatnich kilka minut musiałam obrócić foremkę. Warto więc co jakiś czas zaglądać do piekarnika. Po upieczeniu przestudzić tartę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem polać karmelem.
Aby przygotować karmel, należy na dno garnka z grubym dnem lub patelni (użyłam teflonowej) wysypać cukier i wymieszać go z wodą. Podgrzać na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, można podkręcić grzanie. Całość powinna bulgotać przez kilka minut, aż zacznie nabierać złotego koloru. Uwaga, przez cały ten czas nie wolno mieszać masy (oprócz początkowego wymieszania z wodą), można jedynie delikatnie poruszać patelnią. Należy przy tym uważać, ponieważ masa jest bardzo, bardzo gorąca. Trzeba również zwrócić uwagę, aby nie przypalić roztopionego cukru, ponieważ zrobi się gorzki i karmel nie wyjdzie. Przyrumieniony cukier zdjąć z ognia i dodać śmietankę (reakcja może być gwałtowna). Powstaną bryły cukru, dlatego należy całość podgrzać przez kolejnych kilka minut aż do uzyskania jednolitej masy. Powstanie około 1 szklanki karmelu, co w zupełności wystarczy do ciasta.
Umarłem! *.*
🙂
Chciałabym ją zjeść 🙂
Da się zrobić 🙂 Chyba, że wymyślę coś nowego 😉
Śmiesznie wyglądają te wystacjące gruszki 🙂 Oryginalnie 🙂
Chodziło mi właśnie o taki zaskakujący efekt 🙂