Pikantny ketchup
Słodko-ostry ketchup z dodatkiem czosnku i ziół. O wiele bardziej wyrazisty w smaku od wszystkich kupnych. Świetny dodatek do kanapek, baza do sosu albo dip do świeżych warzyw. Do przygotowania tego sosu najlepiej użyć mięsistych, podłużnych pomidorów, takich jak lima czy bawole serca.
Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze dolnośląskiego magazynu kulinarnego „Kocioł„.
Składniki na 0,7 l:
– 1,5 kg pomidorów
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 garście świeżych ziół (majeranek, bazylia, oregano)
– 3 liście laurowe
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ostrej, czerwonej papryki w proszku
– ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Wrzucamy na nią pomidory pokrojone na ósemki, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i zioła oraz cukier, ocet i pozostałe przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, aż pomidory się rozpadną. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i miksujemy całość blenderem. Gotujemy przez 1,5-2 godziny aż do uzyskania gęstej konsystencji, pamiętając o tym, że ketchup po wystygnięciu stężeje jeszcze bardziej. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy, odwracamy do góry dnem i tak zostawiamy do wystygnięcia.
Na pewno spróbuje zrobić, brakuje mi tylko sprecyzowania odnośnie ilości octu i jakiego użyć.
W składnikach jest ta informacja – ocet jabłkowy, 1 łyżka 🙂
Powodzenia i smacznego 🙂