Deser truskawkowy
W zeszłym roku zakochałam się w deserze Eton mess – jest banalny w przygotowaniu i przepyszny. Dzisiejszy przepis to wariacja na jego temat, jednak zamiast bez w środku są pokruszone ciasteczka. Użyłam lekko słonych ciastek Digestive, które fajnie podkręcają smak, ale możecie też wykorzystać zwykłe herbatniki.
Część z Was, która śledzi mnie na Instagramie lub Facebooku wie, że od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką urządzenia Thermomix. To moja prawa ręka w kuchni i przyznaję szczerze, że przez niego w ostatnim czasie bardzo ograniczyłam się w używaniu klasycznych garnków, chociaż jeszcze w dalszym ciągu z nich korzystam 🙂 W związku z tym poniższy przepis prezentuję na dwa sposoby – klasyczny i na Thermomix i jednocześnie otwieram nową kategorię przepisów „Przepisy na Thermomix” 🙂
Składniki na 5 porcji:
– 180 g ciastek Digestive (lub herbatników)
– 500 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
– 2 łyżki cukru pudru
– 500 g schłodzonych truskawek
– świeża mięta do dekoracji
Ciasteczka kruszymy tak, aby były w kawałkach, a nie w formie piasku. Najlepiej włożyć je do woreczka i uderzyć tłuczkiem lub wałkiem kilka razy. Pokruszone ciasteczka przekładamy do miski. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy ponownie, do połączenia się składników. Przekładamy do miski z ciastkami. Truskawki drobno kroimy i dodajemy do miski. Całość mieszamy do połączenia i rozkładamy do szklanek. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą. Uwaga, ciasteczka miękną po czasie, więc jeżeli chcecie, aby chrupały w trakcie jedzenia, to delektujcie się deserem od razu.
Przepis na Thermomix:
Ciastka wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przekładamy do miski. Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wlewamy śmietanę, ubijamy na sztywno 3 min/obr. 3 (lub dłużej, w zależności od śmietany). Dodajemy cukier puder i mieszamy 10 s/obr. 3. Przekładamy do miski z ciastkami. Zdejmujemy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy odszypułkowane truskawki i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przekładamy do miski, całość mieszamy kopystką do połączenia się wszystkich składników. Rozkładamy do szklanek. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą. Uwaga, ciasteczka miękną po czasie, więc jeżeli chcecie, aby chrupały w trakcie jedzenia, to delektujcie się deserem od razu.